Repedés a falon

2010.08.24. 15:20 epulet

Az épületkárok egyik legjellemzőbb típusa. Valójában a repedések inkább segítségünkre vannak, mint kárunkra, mivel felhívják a figyelmet a bajra. Sokkal nehezebb azokat a problémákat időben felismerni, ahol a hőszigetelés, műanyag tapéta, bokrok, stb. eltakarják az intő jeleket.
A repedések alakjuk és méretük szerint mást és mást jelentnek.

A repedések mérete igazából csak tájékozatató jellegű, de azért ez is segít. Nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy a méret a károsodás ill. a veszéllyesség mértékét határozza meg.
 
Hajszál repedések: Ezek a repedések többnyire olyan vékonyak (kis repedéstágasságúak), hogy csak egy szabálytalan vonalat látunk a falon.
A legtöbbször ezek a repedések csak a vakolatot érintik.

1mm-t meghaladó repedések: Ezekkel a repedésekre már érdemes jobban odafigyelni. Egy szakember helyszíni szemléje sokat segít

1cm-t meghaladó repedés: Hajjaj! Itt már át lehet látni a falon. Ez bizony komoly épületmozgásra utal. Még ma hívjon statikus mérnököt. Szerencsés esetben épület egy darabig bírja az ilyen mértékű alakváltozás, de nem lehet előre meghatározni mikor következik be egy omlás, leszakadás.

A repedések alakja az épületmozgás fajtájára utal:

45°-os repedés a szinte kivétel nélkül süllyedésre utal. Ezek a repedések először ablakok ajtok sarkainál jelennek meg, mivel ezek a helyek a falazat leggyengébb pontjai. Ahogy növekszik a süllyedés mértéke, a repedések átterjednek azokra a szakaszokra is, ahol nincs ajtó ablak.

A függőleges repedés ált. a szakszerütlen kivitelezésből adódik. Az épület függőleges teherviselő szerkezetei nincsenek megfelelően "összeépítve" és önálló egységként mozognak. Amikor fellép valamilyen mozgás a falazat nem tud együtt mozogni és a problémás helyen elvállik egymástól a két szakasz. Függőleges repedést okozhat a hőmozgás is az épületben.

Vízszintes repedések többféle okból alakulnak ki. Hőmozgás, a falazat kihajlása, kis teherbírás.

A repedések kialakulásának okai:
kivitelezési hiba, csőtörés, hőingadozás, rossz altalaj, tervezési hiba, szerkezet anyaghibája, megváltozott terhelés

Legfontosabb tennivalók:
Addig is míg kiér egy szakember sokmindent megtehetünk, hogy megakadályozzuk további állagromlást ill. adatokat gyüjtsünk.
1. Ellenőrizni kell az épület vízelevezetését!
2. Ellenőrizni kell, hogy az épületen van-e koszorú.
3. A repedésekre gipszpogácsákat kell tenni. Ezekkel ellenőrizni lehet, hogy a repedések növekednek-e.
4. Az épület melletti gödröket be kell temetni.

A fenti felsorolás tájékozató jellegű. Amennyiben repedéseket észlel a házában érdemes szakember felkeresni.

Jécsai
 

 


 

 


 

 

 


 

 

 

 

 
 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://epulet2.blog.hu/api/trackback/id/tr992244008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása